Lannoitus

Lannoitus

Lannoitus ja kalkitus kulkevat käsi kädessä. Jotta ravinteet olisivat kasville käytettävissä muodossa, on optimi-PH noin 6-7. Tätä happamammassa maassa tulee ravinnehäiriöitä. Jos PH on liian korkea, tulee toisenlaisia ravinnehäiriöitä.

Lannoittaminen on tärkeintä kasvukauden alussa, koska suurin osa monivuotisten puutarhakasvien kasvusta tapahtuu juhannukseen mennessä. Runsaasti ravinteita vaativia kasveja on hyvä lannoittaa myös kesällä. Tällaisia ovat esim. pitkään kukkivat ryhmäruusut, kärhöt, kesäkukat sekä satoa tuottavat kasvit kuten tomaatti ja kurkku.

Teollisesti valmistettuja kivennäislannoitteita ovat mm. raemaiset valmisteet, kastelulannoitteet sekä lannoitekävyt ja -tikut. Eloperäisiä lannoitteita ovat mm. kanankakka, luu- ja verijauho sekä kompostimulta. Teollisesti valmistetuista lannoitteista osa on luomulannoitteita. Myyjämme auttavat sinua sopivan lannoitteen valinnassa. Annosteluohjeet on vielä kotonakin kätevä tarkistaa tuotteen pakkauksesta.
Tutustu valikoimaamme -> siirry tuotekuvastoon.

Suomen maaperä on luonnostaan kohtalaisen hapanta. Peruskalkitukseen tarvitaan maalajista riippuen 0,5-2 kg /neliömetri. Ylläpitokalkitus on hyvä tehdä noin kolmen vuoden välein. Siihen tarvitset kalkkia noin 0,3-0,5 kg/neliö. Tarkan kalkitustarpeen saat tiedoksesi, kun selvität maan PH:n etukäteen. Kalkki vaikuttaa parhaiten ja nopeiten, mikäli se muokataan maahan. Nurmikon ylläpitokalkitus on kuitenkin pakko tehdä pintaan maata muokkaamatta.

Happaman maan kasveja on hyvä lannoittaa niille optimoiduilla lannoitteilla. Niille ei anneta kalkkia eikä tuhkaa. Happaman kasveja ovat mm. alppiruusut, atsaleat, hortensiat, pensasmustikka, monet varvut ja osa havukasveista.  Marjakasvien ja perennojen lannoituksessa varothan liiallista typpeä. Se voi kasvattaa lehtiä kukinnan ja marjojen kustannuksella.

Syyslannoite valmistaa kasveja talven tuloon. Jotta syyslannoite ehtii vaikuttaa, sen paras levitysaika on elokuu.

Uusia kasveja istutettaessa mahdolliset lannoitteet ja kalkit sekoitetaan kasvualustaan, suoraan juurien viereen ei laiteta kourallisia lannoitteita. Kassalla jakamamme lannoitekävyt laitetaan juurien lähelle, koska ne liukenevat hitaasti.

Jos epäilet maassasi olevan ravinnehäiriöitä tai -puutoksia, paras tapa ravinnetilan selvittämiseen on teettää maa-analyysi, siitä selviää myös maan PH. Voit hakea maa-analyysin lähetyskuoren meiltä myymälästä tai tilata suoraan Viljavuuspalvelusta.