Havut

Kuusiaidan leikkaaminen: 
Kuusiaita leikataan kerran vuodessa. Leikkausaika on yleensä helmi-huhtikuussa suojasäällä ennen uuden kasvun alkua tai syksyllä-syystalvella kasvun päätyttyä. Vain uusinta kasvua leikataan, vanhasta puusta ei puhkea silmuja. Aidan sivustoille jätetään uutta kasvua pari senttiä. Latvat pääsääntöisesti katkaistaan vasta kun aita on halutun korkuinen. Poikkeavan pitkiä latvoja voi lyhentää jo aikaisemmin. Sen jälkeen, kun aita on halutun korkuinen, vuosittain leikataan siten että päälle ja sivuille jää uutta kasvua pari senttiä.

Tuijan ja marjakuusen leikkaaminen:
Leikkausaikoja ovat kevät ennen kasvuunlähtöä sekä heinä- ja elokuu. Kuolleita oksia voi leikata koska vain. Muotoonleikattuja rungollisia tuijia on syytä leikata parikin kertaa vuodessa. Tuijalla ja marjakuusella voi leikata jonkin verran vanhempaakin oksaa kuin mitä kuusella, kuitenkaan hyvin vahvasta rungosta nekään eivät verso. Havukasveja ei voi leikata alas monien lehtipensaiden tapaan. Jos monen metrin tuijasta leikkaa kerralla esim. puolet pois, kasvin muoto kärsii liikaa. Ahtaissa tiloissa tuijan kokoa on syytä rajoittaa leikkaamalla hyvissä ajoin.
Jos tuijan latvuksen ulko-osassa on selittämätöntä rusketusta, voi kyse olla ahavasta tai sienitaudista. Ruskea osuus kannattaa leikata pois siten, että sentti tervettäkin osaa tulee mukaan. Latvuksen sisäosissa neulasten ruskettuminen on valon puutteen ja neulasten vanhenemisen vuoksi normaalia.

Katajien leikkaaminen: 
Liian leveäksi kasvavia katajia voidaan leikata sopivasta oksankulmasta. Myös muodosta uloskasvaneita oksia voidaan typistää. Leikkausaikaa ovat kevät ennen kasvuunlähtöä sekä keski-/loppukesä. Kuolleita oksia voi poistaa koska vain. Jos latvuksen ulko-osassa on selittämätöntä rusketusta, voi syynä olla kevätahava tai sienitauti. Ruskea osuus kannattaa leikata pois siten, että sentti tervettäkin osaa tulee mukaan. Latvuksen sisäosissa neulasten ruskettuminen on valon puutteen ja neulasten vanhenemisen vuoksi normaalia.

 

Vuorimännyn leikkaus:
Jotta vuorimännystä tulisi tuuhea, vuosikasvaimia kannattaa typistää mieluiten vuosittain. Niistä lyhennetään noin puolet pois juhannuksen tienoilla. Kääpiövuorimänty kehittyy suhteellisen tuuheaksi leikkaamattakin, mutta senkin vuosikasvuja voi typistää.

Tutustu havukasvien valikoimaamme! www.pinsiontaimistontuotteet.fi