Kärhön eli Clematiksen leikkaus
Loistokärhöt (Jackmanii-Ryhmä), loistokärhöt (Lanuginosa-Ryhmä), viinikärhöt (Viticella-Ryhmä), lumikärhö, mantsuriankärhö, tarhakellokärhöt (Integrifolia-Ryhmä) ja tarhalyhtykärhö (Texensis-Ryhmä)
Nämä kukkivat uusilla versoilla. Kukinta ei lykkäänny, vaikka keväällä jouduttaisiin voimakkaasti leikkaamaan. Voidaan leikata keväällä tai syksyllä noin 20 cm mittaan. Näin vältetään alaosan kaljuuntuminen ja kukinnan karkaaminen korkeuksiin. Usein pakkanen kuitenkin hoitaa hoitaa riittävän ”leikkaamisen”.
Loistokärhöt (Patens-Ryhmä)
Useimmat loistokärhöt kuuluvat tähän ryhmään. Ne kukkivat sekä uusilla että vanhoilla versoilla. Kukintaa aikaistaa, jos versoja saadaan säilymään talven yli. Versot voidaan laskea talveksi maahan, jolloin ne saavat lumisuojan tai ne voidaan peittää. Vanhoihin versoihin kukkia kehittyy heinäkuusta alkaen, uusiin syyskesällä. Leikataan säästeliäästi. Vain paleltuneet osat poistetaan keväällä. Niitäkään ei välttämättä tarvitse poistaa ainakaan kaikkia, toisaalta ne muodostavat uutta tukirakennetta.
Alppikärhöt (Atragene-Ryhmä) ja kiinankeltakärhö
Alppikärhöillä kukat kehittyvät edellisen kesän versoihin. Ne tarvitsevat vain harvoin leikkausta, jolloin harvennetaan vanhimpia versoja. Risuuntuneen ja vanhentuneen alppikärhön voi leikata lähes maanrajasta. Muutaman vahvan verson voi säästää ja leikata ne vasta seuraavana vuonna. Paras leikkausaika on kukinnan jälkeen.
Kiinankeltakärhöllä uudet versot kasvavat suoraan juurakosta. Vanhoja oksia voi tarvittaessa leikata lähes maanrajasta. Osan voi kuitenkin jättää tukemaan nuoria versoja. Leikkaus tehdään mieluiten keväällä.
Valikoimamme kärhöt ja hinnat löydät tuotekuvastosta, klikkaa tästä!