Pensaat

PENSAIDEN LEIKKAAMINEN

Leikkausaika:
Istutusleikkaus tehdään aina keväällä. Muut leikkaukset tehdään yleensä keväällä maalis-huhtikuussa. Kestäviä lajeja voi leikata myös myöhään syksyllä. Kuolleita oksia voi poistaa milloin vain. Leikattuja pensasaitoja ja muita muotoon leikattuja pensaita leikataan myös kesällä.

Kun leikataan, on hyvä ottaa huomioon, kukkiiko pensas uusilla vai vanhoilla versoilla. Esim. jos norjanangervo leikataan alas keväällä, se ei kuki sinä vuonna. Syreenin kukat tulevat edellisen vuoden oksien kärkiin. Jos siis syreeni muotoleikataan keväällä siten että kaikki versojen päät leikataan, ei pensas kuki sinä vuonna. Tällaisille pensaille hyvä hoito- ja harvennusleikkauksen ajankohta on kukinnan jälkeen. Näin pensas ehtii kasvattaa oksia, joilla se kukkii seuraavana vuonna.

Istutusleikkaus:
Avojuuriset taimet leikataan keväällä 10-15 cm mittaan. Keväällä istutettaessa heti, syksyllä istutettaessa istutusta seuraavana keväänä. Hyvin haaroittunutta astiataimea ei tarvitse istutusleikata. Vähähaaraiset astiataimet leikataan keväällä ensimmäisen haaroittumiskohdan yläpuolelta 10-15 cm mittaan.

Hoitoleikkaukset: 
Kuolleet ja vaurioituneet oksat poistetaan. Leikataan pois pensaan luontaisen kasvutapaan sopimattomat oksat esim. liiaksi maahan lamoavat oksat. Tsekataan, onko tarpeen leikata pois muutama vanha oksa. Poistetaan mahdolliset villiversot esim. kääpiömantelilla.

Kasvatusvaiheessa olevaan leikattuun pensasaitaan jätetään uusinta kasvua aidan yläosaan 10-20 cm ja pari senttiä sivuille. Kun aita on täysikasvuinen, yläosaan ja sivuille jätetään kullakin leikkauskerralla uusinta kasvua pari senttiä.

Nuorennusleikkaukset:
Hoitoleikkauksista huolimatta pensaat voivat jossain vaiheessa tulla risuisiksi, ylitiheiksi tai liian kookkaiksi. Nuorennusleikkaus tehdään harventamalla vanhimpia oksia lähes maata myöten tai pensas leikataan alas 10-20 cm mittaan. Alasleikkaus on melko raju toimenpide eikä sitä tule tehdä liian usein. On myös eroja, kuinka hyvin eri lajit kestävät alasleikkauksen. Kestokyky riippuu lajin uusiutumiskyvystä ja mm. siitä tekeekö kasvi tyvi- tai juurivesoja. Alasleikkaus tehdään pensaan ollessa lepotilassa mieluiten kevättalvella.

Alasleikkauksen kestäviä pensaita ovat: aitaorapihlaja, aroniat, heisiangervot, isotuomipihlaja, kultaherukka, jasmikkeet, kanukat, lumimarja, pajut, pallohortensia, pensasangervot, useimmat pensasruusut, siperianhernepensas, seppelvarpu, taikinamarja, tuoksuvatukka ja vuohenkuusamat.

Syyshortensian leikkaus:
Kuihtuneet kukat poistetaan myöhään syksyllä, jottei niihin kertyvä lumi paina oksia. Joko silloin tai keväällä ennen kasvuunlähtöä uusimpia versoja typistetään siten, että kuhunkin oksaan jää 2-3 silmuparia. Hyvin ohuet ja heikot oksat poistetaan kokonaan. Toinen tapa leikata on vanhimpien oksien harventaminen, mutta typistysleikkaus tuottaa suuremmat kukat ja pensaasta tulee tuuheampi. Aika usein syyshortensian leikkausajankohdaksi suositellaan kevättä, mutta näyttelypuistossamme olemme leikanneet myöhään syksyllä varsin hyvällä menetyksellä.

Pensasruusun leikkaus:
Pensasruusuja leikataan samoin periaattein kuin muitakin koristepensaita. Pensasruusuissa on sekä vanhoilla että uusilla versoilla kukkivia. Vanhoilla versoilla kukkivat ruusut eivät kuki heti alasleikkauksen jälkeen.

Ryhmäruusun leikkaus:
Ryhmäruusut leikataan joka vuosi keväällä. Paras leikkausaika on kovien yöpakkasten päätyttyä, mutta ennen kasvuunlähtöä. Kuhunkin oksaan jätetään 3-5 silmua. Koska varrennuskohta on 10-15 cm syvyydessä eli osa silmuista on maan alla, oksat leikataan noin 2-4 cm korkeudelta maan pinnasta. Hyvin ohuet oksat poistetaan kokonaan. Syksyllä voi tehdä pientä leikkausta suojan levittämisen helpottamiseksi. Varsinainen leikkaus tehdään keväällä. Jos ryhmäruususta kasvaa selvästi muusta kasvustosta poikkeava oksa, se poistetaan. Kyseessä on perusrungosta lähtenyt villiverso, sen voi poistaa milloin tahansa. Kuihtuneitten kukkien poisto edistää uusien nuppujen muodostumista.