Taimiston työmaa – mitä täällä tapahtuu?

Pinsiön Taimistolla on käynnissä työmaa, jossa vuosien 2020–2022 aikana taimisto uudistetaan suoraan 2030-luvulle!

Kastelujärjestelmä muutetaan ekologiseksi hulevesien keräämisen avulla. Vesien keräämisen onnistumiseksi asfaltoidaan varastointialue ja taimipiha. Sen lisäksi myymälärakennusta laajennetaan sen molemmista päädyistä.
Asiakastilat uudistetaan viihtyisiksi ja helppokulkuisiksi.

 

 

 

 

 

Vuoden 2020 syksyllä muutos alkoi suurehkon vedenkeruualtaan rakentamisella. Samassa yhteydessä asfaltoitiin noin puolet kaikkiaan 3,5 hehtaarin hulevesialueesta.

 

 

 

 

 

Vuoden 2021 syksyllä muutostyö jatkui taimipihan alueella. Kastelujärjestelmän runko siirrettiin maan alle. Pihan asfaltoinnin myötä saadaan kaikki sadevedet ja kastelun ohimenevät vedet kerättyä talteen. Kerätty hulevesi palautuu suodattimien kautta keruualtaaseen, josta kerätty vesi kierrätetään uudelleen kastelujärjestelmään.
Isojen viemäreiden ja keruukaivojen osalta on varauduttu ilmastonmuutoksen aiheuttamiin äärimmäisiin sääilmiöihin ja sateisiin vaihtamalla putkikoko kaksi kertaa normaalia suurempiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taimistolla luotetaan siihen, että hulevesien kierrätyksellä pärjätään kastelun suhteen tulevaisuudessa mainiosti. Varavetenä on porakaivo, johon turvaudutaan vasta äärimäisen kuivuuden iskiessä. Uusi kastelujärjestelmä on paineellinen, kestää pienet yöpakkaset ja sen käyttöaika on näin ollen huhtikuusta marraskuulle.

Myös tuotantoalue saa uuden, lähellä kasvustoa kulkevan ramppikastelujärjestelmän, mikä vähentää vedenkulutusta edelleen. Tulevan järjestelmän avulla tuulisen sään kastelu helpottuu ja vettä säästyy aiempaan nähden paljon. Tuulen suojaksi on taimiston ympärille istutettu erilaisia aitoja (tuijia, pihtoja, kuusia ym.). Tarkoitus on istuttaa vielä pidempi kuusiaita Pentinmaantien varteen. Näiden aitojen kasvua asiakkaat pääsevät seuraamaan aina täällä käydessään.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuonna 2022 työmaa jatkuu vielä myymälärakennuksen laajennuksella. Rakennuksen molempiin päihin tulee jatko-osat. Kesäkukkahuone saa jatkokseen taimien varastointi ja huoltotilan, josta käsin kesäkukkahuoneen täydennys käy sujuvasti. Säkkikatoksen jatko-osaan on tullut korona-ajasta opiksi otettu, kiinteä ulkokassa. Sen kautta taimet ja mullat on joustava ostaa sisätiloissa käymättä. Sisäkassakin palvelee toki edelleen.

 

 

 

 

 

Asiakastilat kokevat suuren muodonmuutoksen ja koko taimien myyntialue uudistetaan.
Osa taimista vaihtaa paikkaa.
Asfaltoinnista johtuen kulku käytävillä helpottuu ja uusien kärryjen kanssa on entistä mukavampi valita omaan pihaan tarvittavat taimet. Uusien myyntipöytien avulla osa taimista siirtyy maan tasalta pöytien päälle, jolloin taimien vertailu ja valinta on entistä kätevämpää.
Koko taimipihan ja myymälän alue uudistuu. Uusien aitojen ja katosten myötä myös kulkuväylät selkiytyvät.
Uutuuttaan kiiltelevä yrtti- ja vihanneshuone houkuttelee hyötykasvivalintoihin.

Taimipihan asfaltointi on valmistunut syksyllä 2022.

Tervetuloa katsomaan uudistuksen tuloksia!